15 januari
Jag började att löpa idag. Matte säger att jag snart ska få träffa en trevlig och snygg karl vid namn Jason.

28-30 januari
Jason är här på besök. Vilken trevlig bekantskap! Jag var inte alls svårövertalad.

5 mars
Idag har vi varit på ultraljud. Veterinären såg flera bebisar (makaroner) i min mage.

23 mars
Husse har snickrat en valplåda åt mig men jag förstår inte vad man ska ha den till. Jag föredrar Bia-bädden.

27 mars
Dag 59: Magen börjar att bli rund och det är lite flåsigt på promenaderna. Jag har provbäddat lite i valplådan och den verkar ok.. Matte tempar mig morgon och kväll. Inne i magen sparkar bebisarna för fullt.

29 mars
Dag 61: Idag känner jag mig orolig i kroppen och är lite pipig. Har bäddat lite i valplådan igen. Matte tempar mig oftare nu och pratar något om att det kanske drar igång på allvar snart.

30 mars
Under natten föddes endast tre små Pasta-lul, en kille och två tjejer.

4 april
5 dagar gamla: Matte håller koll på mig och bebbarna och ser till att minsta tikvalpen får tutta först. Valparna växer och ökar i vikt som de ska.

5 april
6 dagar gamla: Så har ser vi ut!

En liten tjej


och en tjej till och en kille!

12 april
Bebisarna är nu 13 dagar gamla och nu börjar ögonen att öppnas så sakterliga. Läget är lugnt i valplådan och Pasta-lulen äter och sover dygnet runt. Matte har flyttat upp i sovrummet igen. Hon sade något om att det skulle bli skönt att slippa "svärmorssängen" som hon har legat på i en och en halv vecka. Jag tyckte minsann att det var trevligt med sällskap här i hundrummet.

13 april
Några "gudasöta" bilder! Titta o njut...


Lilltjejen låg vid tutten under fotograferingen
och kom inte med på bild ;-)

Överflödsskinn????? Vaddå???

Syskonkärlek!

"Stora tjejen" med nyöppnade ögon 030413.

20 april
Valparna är idag 3 veckor gamla. De börjar att vara vakna lite mer och har upptäckt sina syskon. De "smakar" på världen och vilken dag som helst tittar de nålvassa tänderna fram. Ve och fasa!!! Matte klippte klorna på dem idag men de uppskattade det inte denna vecka heller. Vilket liv!!! Matte kan dock vara nog så envis så hon höll ett fast tag om tassen och klippte klo för klo. Själv blev jag lite orolig när det peps så förskräckligt så jag var tvungen att kontrollera att matte kunde hantera nageltången ordentligt. Det kunde hon.

Själv så mår jag prima och jag uppskattar verkligen mattes och mina dagliga skogspromenader. Jag kan vara ifrån bebisarna längre stunder nu och det är verkligen skönt "att få en stund för sig själv". Det vet ni som är mödrar!!!

Här kommer ett axplock av 3-veckorsbilder!


Mamma håller oss rena!

- "Snart får jag tänder!!!!" (Grabben)

- "Mamma vet du vad syrran gjorde........"

- "Vart är brorsan på väg?????"

Lilltjejen som inte är så liten längre!

24 april
25 dagar gamla: Bebisarna börjar bli busiga. Jag gillar att ligga i valplådan och leka med de små liven. Idag provade jag att "vifta" försiktigt med tassen på "Sigges" huvud och det tyckte han var skoj. Han vevade på med tassen han också.

27 april
4 veckor gamla. Idag har det hänt mycket för de små liven. Sigges blivande matte och husse har varit här och hälsat på. Sigge undrade vilka nya människor som kom och tog upp honom i famnen. Han lär bli varse. Själv så kontrollerade jag noga att de tog väl hand om honom. Jag delade frikostigt ut pussar men de pratade något om att de inte ville ha valpkiss-pussar. Jag förstod ingenting.
Det har dessutom varit valpfoderpremiär idag också. Stora tjejen tyckte att det var mums medan de andra två var lite försiktigare. Sedan avslutades dagen med kloklippning.


Lilltjejen: -Något "bet" mig...

Sigge i busartagen!

5 maj (förmiddag)
5 veckor gamla. Valparna börjar att bli lite mer aktiva även om sömnen upptar större delen av dygnet. Den här veckan har de börjat med smakportioner. Matte blåser inkallningssignal i visselpipan när maten serveras och se! det tog inte många dagar förrän de förstod sammanhanget. Jag är mycket intresserad av att se dem äta men matte muttrar åt mig och säger att jag är ett matvrak. För det mesta får jag hålla mig undan när de små äter.

Igår började matte träna att ställa upp dem på trimbordet. Bilder på uppställda valpar kommer senare säger hon, de får lov att träna mer först. Kloklippningen går jättebra nu. Valparna ligger i mattes knä och har det mysigt, de gosar och har sig. Jag myser också i mattes knä så fort jag kommer åt. Nu går vi längre promenader i skogen vilket är jätteskönt. Jag känner mig i rätt så god form och har inte tappat så mycket muskler men däremot så har pälsen börjat att rasa! Det är tur att det går mot sommar eftersom jag kommer att gå i bikini inom kort.


Lilltjejen nyfiken på världen utanför valplådan.

-Jag heter "Sigge" och jag är busigast!

-Kom syrran nu drar vi!!!!

5 maj (eftermiddag).
Idag har valparna varit ute för första gången. De tyckte att det var toppen. Tjejerna var riktigt kavata medan Sigge var lite försiktigare till en början. Jag blev så glad att jag fick tokfnatt och sprang nästan omkull valparna. Matte "grälade" på mig och sade att jag måste vara försiktig med de små liven. När de kom in till valplådan igen så somnade de på direkten.


Stortjejen med mamma i gröngräset.

- Ständig jakt på mat!!!!!

11maj.
6 veckor. Idag har Sigges blivande matte och husse varit här och hälsat på. De kom på en konstig mackapär som lät väldigt illa. Jag skällde ordentligt på dem men de blev inte alls rädda utan klappade om mig och då kändes det bättre. Matte förklarade för mig att mackapären var en motorcykel. Jag ser ju inte några sådana här ute i skogen där vi bor. Jag är mer van vid traktorer, vedklyv och diverse maskiner.

"Sigge" var mycket modigare idag när han träffade sina blivande "föräldrar". Han bet dem med sina sylvassa tänder, he he. De får nog ta ur honom det när han flyttar hem till Nacka. Matte demonstrerade för dem hur man klipper klor. Valparna protesterade inte särskilt mycket.

Matte har nu bestämt vad valparna ska heta:
Avista Tortellini al Tartufo ("Sigge")
Avista Spaghetti Primavera ("Prima" som ska bo kvar hos oss)
Avista Tripoline Toscana

Matte förklarade att valparna ska heta på pastarätter eftersom jag kallas för Pasta. Jag tyckte att det verkade helt ok.

15 maj
6 ½ veckor. Valparna börjar att bli lite vilda! De trivs inte alls i valplådan längre utan vill helst vara ute hela dagarna. Matte bär ut dem titt som tätt. De har börjat sin rumsrenhetsträning påstår hon. Jag försöker vara snabbare än matte när det gäller att plocka upp bajset. Jag förstår inte varför det ska ligga i en svart plastpåse när det är rena delikatessen. Matte tycker att jag är en äckelpotta. Jag är ju hungrig!!!!! Matte har dragit ner på maten den här veckan och motionerar mig mer. Hon säger att bebbarna ska sluta att tutta inom kort. Jag tycker att det är rena plågeriet att gå på svältkost.

19 maj
7 veckor: Matte har fotat valparna i utställningsposition. Svansarna såg bra roliga ut tycker jag, som metkrokar och andra krumelurer. Matte förklarade att valparna var lite pirriga i magen när de stod på trimbordet och därför "knep" de med svansarna och rumpan. Så fort valparna kom ner på backen så svansarna alldeles okej ut igen.

Nu går tiden fort och det är mycket som ska hinnas med den här veckan. I dag fick valparna lukta på blod och rådjurklöv och det var intressant. Matte lade ett spår till en hund som ska komma hit för bedömning i morgon.

Här följer ett antal bilder på de små liven.


Stortjejen i husses famn.

Stortjejen tycker att leverpastej smakar utmärkt.

"Lilltrollet" med sin lurviga päls.

"Sigge" kniper med rumpan.

23 maj
7 1/2 vecka. Idag har det varit en tant här och ID-märkt valparna. Jag fick inte vara med utan fick vara ute i trädgården under tiden. Matte har berättat att det gick jättebra för valparna. Ingen skrek utan de muttrade och gruffade lite när märktången gjorde hål i örat. Efteråt så blev valparna väldigt trötta så det blev flera timmars sömn i valplådan.

Valparna är ute väldigt mycket och är jätteduktiga när de tränar sin rumsrenhet. Vid grövre behov så går de ut på åkern eller upp på hygget. Matte plockar "tyvärr" upp efter dem för annars är jag kvick att städa.


24 maj
7 1/2 vecka
Idag har valparna appoterat skata. Alla var villiga att bära den och de tyckte att det var dagens höjdpunkt. Matte har varit borta stor del av dagen för hon har dömt sju stycken hundar på viltspår. När hon kom hem så gick husse och jag en riktig långpromenad.

Nu börjar det närma sig leveransdags säger matte. På måndag åker lilltjejen (Avista Tripoline Toscana) och på onsdag åker Sigge.

26 maj
8 veckor. Idag så har lilltjejen (Tosca) flyttat! På förmiddagen så badade matte henne så att hon blev ren och snygg. Hennes nya matte och husse hade åkt ända från Offerdal i Jämtland för att hämta henne. Lika lång väg tillbaka är det också! Tosca ska bo hos Ewa och Lennart som föder upp finnspets. De har haft tre flattar tidigare, så vana av svarta charmtroll finns. Matte har berättat för mig att Ewa utbildar sig till utställningsdomare och att Lennart jagar mycket samt är jaktprovsdomare (för de där "gaphalsarna", skällande fågelhundar). Nu ska de minsann få se hur en riktig fågelhund ska vara!!

Jag blev inte så ledsen när lilla Tosca åkte för jag såg att det var riktiga hundmänniskor som hämtade henne. Tosca verkade också trivas bra med sin nya familj!


Pasta visar lilla Tosca hur man agerar flistugg.

Tosca med husse Lennart o matte Ewa.

28 maj
8 veckor: Idag har matte badat både Sigge och Prima. Det var nämligen dags för Sigge att bli hämtad av sin nya matte och husse. Sigge såg lite fundersam ut när han blev inlyft i bilen. Han undrade säkert vad som var på gång. Jag tror att det blir jättebra för honom hos Marie och Magnus.

Husse monterade sedan ner valplådan och lyfte in Primas bur i hundrummet. Prima blev lite ledsen nu när lekkamraterna försvann. Jag försökte trösta henne så gott det gick. Matte pratade något om att sova på svärmorssängen intill buren i natt för att trösta Prima om hon blir ledsen och gråter. Vi får se hur det artar sig.

Ja, nu är de åtta veckorna till ända och valparna har flyttat. I morgon ska matte åka till Öster-Malma på Club Show. Hon säger att hon håller ögon och öron öppna för tilltänkta kandidater inför nästa valpkull. Jag litar på att hon hittar en snygg och trevlig karl. Matte säger att vi har tid på oss att fundera och att jag nu ska få extra bra omvårdnad för att komma i form efter kullen. Tack för denna gång och på återseende!!!!!


"Sigge" - Sista poseringen på trimbordet hemma på Stentorp.

"Sigge" med husse Magnus och matte Marie.

Valplådan skruvades isär och packades undan i väntan på nästa kull.